Tips & trucos: zorg goed voor je kleding en spaar het milieu, geld én tijd
De productie van kleding is – desafortunademente – nogal belastend voor het milieu. Dat is natuurlijk ook één van de redenen dat wij voor Poca Boca alleen maar duurzame materialen gebruiken en technieken toepassen, tijdloze collecciónes ontwerpen en zo min mogelijk overbodige (verpakkings)materialen gebruiken.
Ook jij zelf kan je steentje bijdragen, want hey: alle beetjes helpen!
Aquí een paar super makkelijke tips voor de verzorging van jouw kleding die goed zijn voor el medio ambiente en in sommige gevallen ook nog eens voor je portemonnee en vrije tijd 💃🏼.
Frisse aíre
Niet alleen wij mensen knappen op van frisse lucht, je kleding ook! Luchtjes die in je shirt of trui zijn gekomen zijn er vaak na één nachtje naast een open raam of buiten gehangen te hebben er alweer uit.
Luchtjes verwijderen
Hangt er toch nog steeds een vies luchtje aan je shirt? Azijn verricht wonderen! Meng wat azijn met water en het direct op de plek aan waar het luchtje vandaan komt. Laat tien tot vijftien minuten zitten. Hardnekkige zweetplekken kun je ook behandelen met zout. Goed naspoelen, daarna lekker buiten laten drogen en het ruikt weer helemaal fris!
Vlekken verwijderen
Bij één vlek op je trui of shirt hoef je natuurlijk niet het hele kledingstuk te wassen, maar kun je beter alleen de vlek verwijderen.
Eten geknoeid: Iets te enthousiast met je burrito geweest? Vlekken van eten krijg je het snelst weg door warm water via de achterkant van je kledingstuk op de vlek te spoelen. Veel water en goed deppen doet meestal al genoeg. Nog geen resultaat? Een beetje vloeibaar wasmiddel of koud water met citroen erbij deppen en het laatste restje burrito is zo verdwenen!
Chocoladevlek: Goed natmaken met koud water. Nog niet weg? Doe een beetje vloeibaar wasmiddel op de vlek en spoel dit stuk stof daarna goed uit.
Tandpastavlek: Directamente in actie komen! Als je tandpasta laat zitten kan het gaan bijten en blijvende vlekken achterlaten. Deppen met veel lauw water and… it’s gone!
Koffiespetters: Dit nummer van Juan Luis Guerra iets te letterlijk genomen 😉? Deppen – NIET wrijven – met veel lauw water en de vlek trekt weg. Als er toch nog wat achterblijft pak je de azijn er weer bij en spoel je vervolgens goed na met water.
Toch een wasje draaien? Ga dan als volgt te werk:
Wacht tot je voldoende was hebt om een volle trommel te draaien
Verlaag de temperatuur, kleding hoef je niet (altijd) op 40 of 60 graden te wassen. Er zijn verschillende wasmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor wassen op lagere temperaturen en je kleding alsnog goed reinigen.
Droog, als je de ruimte hebt, je was lekker in de frisse lucht of op een wasrek. Veel beter voor het milieu (en je portemonnee) dan een droger.
Skip de wasverzachter. Wasverzachters zijn heel vervuilend voor het waswater dat na jouw was afgevoerd wordt. Daarnaast zijn de productie, het transport en de verpakking niet bepaald milieuvriendelijk.
Gebruik niet te veel wasmiddel. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe meer water je wasmachine gebruikt om te spoelen.
Waszak tegen watervervuiling
Synthetische materialen zoals polyester, polyamide en acryl laten microvezels achter bij het wassen. Deze kleine plastic deeltjes zijn te klein zijn om in de waterzuiveringsinstallatie opgevangen te worden en belanden dus in ons natuurwater. Door synthetische kleding in een waszak te wassen kun je dit vooromen, want dan blijven de deeltjes in deze zak achter. De deeltjes haal je na het wassen uit de waszak en gooi je weg bij het plastic afval.
Thee! Thee? Sí, té!
En ook deze tip willen we je niet onthouden! Want naast citroen en azijn verrichten ook theezakjes wonderen. Hangt er een vies luchtje in je schoenen? Leg er wat theezakjes in, doe je schoenen in een plastic zak en leg ze een nacht in de vriezer om de bacteriën doden.